25 februarie 2013

Plante medicinale cu litera A

Afin

Denumiri populare: afene, afin de munte, asine, coacaza, pomusoare.
Descriere: arbust cu inaltimea intre 10-50 de cm, ramificat, cu tulpina verde, frunze cu forme ovale, varf ascutit si margine dintata, flori solitare, cu inflorescenta roz, de tip globules.
Partile care pot fi utilizate: frunzele
Recomandat in: diaree, diabet, infectii urinare, uremie, guta, reumatism,diaree, enterocolite de fermentatie, de putrefactie, oxiuraza, diabet, infectii urinare.

Aloe
Partile care pot fi utilizate
 : frunzele
Recomandat in: alergii, astm, anemii, artrite, artroze, afectiuni ale prostatei, bronsite, colite intestinale, cefalee, cistite, cataracte, constipatii cronice, diabet zaharat, depresii, entorse, eruptii cutanate, foliculite, furunculoze, faringite, hemoroizi, herpes, hepatita cronica, insomnii, ligamente, intepaturi de insecte, pancreatite cronice, psoriazis, piele uscata, scleroza multipla, unghii incarnate, urticarii, viroze, vergeturi, varice, zona zoster.

Alun
Descriere:
Alunul este un arbust, care creste mai ales la marginea padurilor
Partile care pot fi utilizate: fructele, frunzele tinere.
Recomandat in: anemii, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, boli pulmonare..

Anason
Denumiri populare: anis, badeanul, chimenul dulce, chimion dulce, molura.
Descriere: Planta de cultura, cu inaltimea aproximativa de 40-70 cm, cu frunzele destul de rare, dintate si inflorescente umbele.
Partile care pot fi utilizate : fructele
Recomandat in: bronsite; anorexii; insuficiente pancreatice si intestinale; balonari abdominale; viermi intestinali.

Angelica
Denumiri populare: Iarba celor sapte ingeri.
Descriere: Planta ierboasa, cu tulpina puternica. Are florile albe, dispuse sun forma de umbrele, semintele au gust astringent-aromat. Planta este iubitoare de umezeala si lumina. Creste in zonele montane si submontane, in locuri pietroase si umede, pe malul apelor si la marginile padurilor.
Partile care pot fi utilizate : tulpinile, semintele
Recomandat in: depresii, astenii, isterie, dificultate de concentrare, bulimie, colite de fermentatie si de putrefactie, hipoaciditate gastrica, anorexie, gripa, tulburari de ciclu menstrual, dereglari hormonale la femei.


Anghinare
Descriere: Planta erbacee perena cu tulpina dreapta, frunzele mari spinoase de culoare verde-albicioasa pe dos, florile au culoarea rosie-violacee, receptacul marit.
Partile care pot fi utilizate : radacina, frunzele
Recomandat in: nefrite cronice, enterite, fermentatii intestinale, angina pectorala, arteroscleroza, hepatite cronice, ciroze, angiocolite, hemoroizi, colecistite acute si cornice, constipatii, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, varsaturi. Anghinarea are un efect dublu fata de celelalte  laxative si depurative, fiind de un real folos in cura de dezintoxicare.

Ardei iute
Partile care pot fi utilizate : fructul
Recomandat in: artrite, poliartrite reumatoide, nevralgii, pe articulatiile dureroase, in cazul sechelelor ramase din traumatisme mai vechi. Iarna este folositor mai ales persoanelor friguroase, care au extremitatile corpului reci, avand o circulatie deficitara. Se consuma in stare proaspata sau murata, niciodata fiert (isi pierde calitatile)

Armurariu
Denumiri populare: ciulinul laptelui
Partile care pot fi utilizate
 : semintele
Descriere: Armurariu este o planta tepoasa, cu tulpina si frunzele de un verde deschis, cu flori violacee si are seminte cu gust amarui. Aceasta planta este una dinntre cele mai utilizate plante medicinale din lume. In semintele sale se gasesc substante cu actiune benefica asupra ficatului. Planta de cultura creste in zona Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei si zona Subcarpatilor Sudici.
Recomandat in: hepatita virala A, B si C, icter, insuficienta hepatica, ciroza hepatica, diskinezie biliara, litiaza biliara.

Arnica
Denumiri populare:  podbal de munte, carul padurilor, cujda, carul zanelor.
Partile care pot fi utilizate
 : florile 
Descriere: Planta perena cu tulpina simpla, cu inflorescenta galben-portocalie si frunze opuse care creste la inaltimi de circa 1000 m. in zonele deluroase cu sol nisipos sau pietros.
Recomandat in: rani, eczeme, ulceratii, faringite, laringite, luxatii, insomnii, migrene, cancer, hipertensiune, pareze

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
director web, catalog firme, anunturi, stiri Director Web Gratuit