14 aprilie 2013

Moduri de preparare si utilizare ale plantelor medicinale

Plantele medicinale au un rol important in prevenirea si tratarea unor boli deja existente. Ca sa putem beneficia de efectele maxime ale substantelor din ele, trebuie sa utilizam corect metodele de administrare. In cele ce urmeaza, va prezentam in detaliu cele mai uzuale metode de preparare si folosire ale plantelor. 
MAI MULT NU INSEAMNA MAI BINE! FOLOSITI PREPARATELE DIN PLANTE IN DOZA PRESCRISA!


Baile de plante
Plantele folosite ca adaos in apa de baie pot fi atat proaspete cat si uscate. Cantitatea plantelor proaspete difera in functie de modalitatea imbaierii: baie partiala (imbaierea unei parti afectate a corpului) sau baie completa.
In baile partiale si baile de sezut se foloseste o cantitate de planta proaspata (5-6 pumni) sau planta uscata (150 grame) la 6 litri de apa, care se lasa la macerat in apa rece timp de 12 ore. Maceratul obtinut se filtreaza, se incalzeste usor si se adauga la apa de baie.
In baile complete cantitatea de plante difera. Astfel, la 10 litri de apa rece se adauga 300 grame planta uscata sau 12 pumni de planta proaspata. Durata unei bai complete trebuie sa fie de 15-20 minute, iar corpul nu se sterge, doar se acopera cu un prosop de baie din bumbac. Apa din cada nu va depasi in nici un caz zona inimii.
Baile reci se fac pentru afectiuni ale membrelor sau a sezutului si se foloseste aceasi cantitate de planta ca la baile partiale, cu specificatia ca temperatura apei nu va depasi 30 grade, iar timpul de imbaiere va fi redus la 5-8 minute.

Cataplasmele
Procedeu prin care pe locul afectat se aplica planta maruntita sau un amestec de plante preparate la rece sau cald. Cataplasmele preparate din argile, namoluri, seminte, fainuri, tarate sau plante se fierb in 750 ml apa, timp de 10 minute, dupa care amestecul obtinut se pune intr-un saculet si se aplica pe locul afectat. Se acopera cu un prosop uscat si se mentine timp de o ora.
Cataplasmele reci se obtin prin maruntirea plantei si aplicarea ei pe zona bolnava.
Compresele din plante se obtin astfel: intr-o sita punem plante uscate (100 grame) sau proaspete (200 grame) si le tinem pe bain-marie timp de 4-5 minute. Dupa ce plantele s-au inmuiat putin si sunt calde se pun intr-un tifon si se aplica pe locul dureros. Se acopera cu prosop de bumbac si se tine tifonul cateva ore sau chiar de pe o zi pe alta, in functie de gravitatea afectiunii si de suportabilitatea persoanei. Persoanele care sunt sensibile sau alergice la una sau mai multe plante, vor folosi metodele de tratament cu precautie, dupa sfatul unui medic.

Infuzia
Infuzia se prepara in recipiente de portelan, sticla (acoperite) si consta in adaugarea de apa fierbinte peste plantele putin umezite, din care dorim sa obtinem ceaiul. Timpul de infuzare este de regula de 5-10 minute, dupa care se strecoara. De retinut este faptul ca unele plante necesita o infuzare la o temperatura a apei mai mica decat cea de fierbere. Indulcirea este optionala. Indicat ar fi sa folosim mierea de albine. Mierea nu se adauga in ceai daca temperatura acestuia depaseste 40 grade. Cateva picaturi de lamaie stopeaza reactiile de oxidare in timp.

Decoctul
Prin decoct intelegem fierberea plantelor intregi sau radacini ale acestora, coaja sau seminte, timp de cateva minute de la inceperea fierberii apei. De obicei, la o cantitate de 300 ml apa se adauga 2 lingurite rase de planta. Decoctul se fierbe la foc mic, dupa care se strecoara, iar daca lichidul obtinut este mai putin de 250 ml se adauga apa clocotita pentru completare. Indulcirea este optionala.
Maceratul
Planta pentru macerat se spala sub jet de apa, se marunteste sau se rupe, apoi se toarna peste ea apa rece. Macerarea dureaza intre 5-8 ore la temperatura camerei, agitand din cand in cand recipientul. Dupa aceasta perioada, lichidul se strecoara si se dozeaza in functie de modul de utilizare. Daca preparam o cantitate mai mare de macerat, trebuie sa il depozitam in sticle astupate, la frigider, nu mai mult de 24 ore.

Oteturile
Oteturile se prepara din plante maruntite cu adaos de otet de vin, care se tin la temperatura camerei pentru o perioada de o saptamana, in sticle de culoare bruna si inchise (10-15 grame planta la 100 ml otet). Se strecoara si se folosesc numai pentru uz extern. In momentul intrebuintarii se adauga putina apa fiarta si racita, pentru dilutie.

Siropurile
Prepararea siropurilor se face numai in vase smaltuite sau ceramice.
Se foloseste la 350 ml de apa o cantitate de 600 grame zahar. Plantele se adauga in functie de reteta. Zaharul se dizolva de regula in infuzie sau decoct (contine principiile active ale plantei), iar timpul de fierbere depinde de reteta. Dupa fierbere se strecoara cat este inca fierbinte si se astupa ermetic. Se pastreaza la rece.

Sucurile proaspete din plante
Se prepara din plantele sau fructele proaspete, cu ajutorul unui robot de bucatarie sau prin presare intr-un tifon, dupa care se strecoara. Se folosesc atat intern cat si extern. Sucul trebuie preparat zilnic. In cazul in care cantitatea de suc preparata este mai mare se pastreaza inchisa ermetic in sticle, la frigider, nu mai mult de o saptamana.

Tincturile
Sunt preparate ce se obtin prin macerarea plantelor in alcool alimentar sau de casa (50-70 grade), tinute la temperatura camerei pentru un anumit timp. De obicei timpul de macerare este de 10-15 zile, cantitatea de planta este de 25 grame la 100 ml alcool. Tincturile se prepara in sticle inchise ermetic. Dupa timpul de macerare se strecoara si se pastreaza pentru decantare 24 ore, iar apoi se filtreaza si se toarna in sticle maronii, inchise ermetic. Se pastreaza la rece.

Uleiurile medicinale
Plantele spalate si maruntite se introduc intr-un recipient de sticla. Se toarna peste ele ulei de masline, floarea soarelui sau porumb si se lasa la macerat aproximativ 30-45 zile, la temperatura camerei. Se agita recipientul din cand in cand. Dupa aceasta perioada se strecoara si se tine preparatul in sticle inchise ermetic, la intuneric si la rece.     

Vinurile
Se prepara din 40-50 grame de planta la un litru de vin de casa, fara adaos de zahar. Macerarea se face la temperatura camerei timp de 7-8 zile, dupa care se strecoara. Se lasa pentru decantare inca 24 de ore, apoi se filtreaza printr-o sita deasa de plastic sau printr-un filtru de tifon. La final, se completeaza cu vin pana cand amestecul ajunge la un litru si se pastreaza la rece, in sticle brune, inchise ermetic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
director web, catalog firme, anunturi, stiri Director Web Gratuit