11 iunie 2013

Grapefruit, beneficiu sau pericol?

Pe baza unor cercetari efectuate de specialisti de-a lungul anilor, se cunoaste faptul ca unele medicamente folosite in tratarea afectiunilor pot interactiona cu diferite substante aflate in compozitia unor alimente. Prin urmare, este bine de stiut care grupe de alimente pot fi consumate sau dimpotriva evitate atunci cand utilizam medicatia alopata.
Oamenii de stiinta au descoperit ca un grup de substante chimice (furanocumarine) aflate in compozitia banalului grapefruit, interactioneaza negativ cu medicamentele anticolesterol (lovastin, simvastatin, atorvastatin) si alte medicamente pentru combaterea cancerului sau afectiuni cardiace, provocand probleme grave.
Farmacologii de la Institutul de Cercetari Medicale Lawson, Ontario, spun ca furanocumerinele se ataseaza de o enzima CYP3A4 si o face inactiva, fapt pentru care aceasta nu mai poate descompune anumite medicamente, iar ele vor ramane in corpul pacientului pentru timp indelungat, provocand efecte secundare semnificative si chiar moartea.
De mentionat este faptul ca aceste furanocumerine se gasesc si in lime, pomelo sau portocalele de Sicilia.
Se estimeaza de cercetatorii americani ca un numar de 85 de medicamente interactioneaza cu fructul sau sucul de grapefruit, dintre care 43 intr-un mod periculos.
Ar fi bine, ca inaintea administrarii unui medicament prescris de medicul curant sau specialist, sa va informati daca acesta nu interactioneaza negativ cu alimentele pe care le consumati frecvent, evitand astfel efectele secundare nedorite.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
director web, catalog firme, anunturi, stiri Director Web Gratuit